Το μέτρο διαχρονικά

- - Articles

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει ανακαλύψει διάφορες τεχνικές για να μετράει την ύλη που τον περιβάλλει. Με το μέτρο μετράει τις διαστάσεις ενός αντικειμένου, με το μέτρο μετράει αποστάσεις, ακόμα και για την μέτρηση του χρόνου ανακάλυψε το χρονόμετρο. Με μέτρο την ταχύτητα του φωτός κατάφερε και μέτρησε τις αποστάσεις μεταξύ γης και σελήνης, γης και ηλίου και με ακρίβεια όλες τις αποστάσεις που μας χωρίζουν από όλα τα αστρικά σώματα του γαλαξιακού μας στερεώματος και ακόμα πιο πέρα. Τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου που είναι κι’ αυτή χρόνος, αλλά ένας χρόνος που δεν μπορεί να βρεί τρόπο για να τον μετρήσει, γιατί ο χρόνος αυτός είναι άχρονος. Αυτό που βλέπουμε με τα μάτια μας αυτή τη στιγμή νομίζουμε πως συμβαίνει τώρα, αλλά είναι γνωστό πως χρειάζεται κάποιο απειροελάχιστο χρονικό διάστημα να το καταγράψει και άλλο ένα απειροελάχιστο χρονικό διάστημα να μεταφέρει την εικόνα στον εγκέφαλο.

Όταν “βλέπουμε” τον ήλιο, τώρα, δεν είναι τώρα, αλλά ο ήλιος πριν από οκτώ λεφτά, γιατί τόσο θέλει το φως του να φτάσει στη γη. Τα πάντα τα αντιλαμβανόμαστε μετά από κάποια καθυστέρηση μικρή ή μεγάλη. Παλαιότερα οι άνθρωποι μετρούσαν ο ένας τον άλλο με αξίες. Εάν είναι καλός οικογενειάρχης, εάν είναι έντιμος, εάν είναι πατριώτης, εάν είναι καλός χριστιανός, ακόμα και αν τα παιδιά του σέβονται την κοινωνία. Σήμερα όμως με την πάροδο των ετών και την λεγόμενη εξέλιξη στην οποία βρισκόμαστε, το μέτρο έχει αλλάξει και τα πάντα τα μετράμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Το νέο μέτρο συγκρίσεως είναι η παραγωγικότητα και το πόσα λεφτά βγάζεις. Είσαι καλός οικογενειάρχης όταν παίρνεις την οικογένειά σου και την πας ένα μήνα διακοπές στη Ριβιέρα, είσαι επιτυχημένος εάν κυκλοφορείς από Μερσεντές και άνω, εάν η γυναίκα σου κυκλοφορεί με τσάντα Πράντα και η κόρη σου φοράει Λουί Βιτόν. Επίσης έναν πολιτικό τον μετράς με το πόσα ψέματα και υποσχέσεις θα σου αραδιάσει, τα οποία όμως εσύ τα θεωρείς αλήθειες. Όσα περισσότερα βαρύγδουπα και ακαταλαβίστικα σου λέει, (όρα Βαγγέλης Βενιζέλος και όχι μόνο) τόσο πιο έξυπνος και τόσο καλλίτερος πολιτικός είναι.
Με χρονοκαθυστέρηση αντιλαμβανόμαστε πως όλα αυτά που σας περιέγραψα πάρα πάνω ήταν εικονική πραγματικότητα και ζούσαμε τρισευτυχισμένοι, αλλά με δανεικά λεφτά.
Μετά από κάθε συμφορά που μας βρίσκει, οι ψηφοφόροι παίρνουν χαμπάρι πως οι πολιτικοί τους κορόιδεψαν και γεμίζει η Ελλάδα με κοψοχέρηδες.
Μια ελληνική παροιμία λέει “στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα”.
Αλλά η στερνή αυτή γνώση δεν έρχεται ποτέ!
Όλα αυτά που κάθομαι και γράφω δεν περιμένω να τα ενστερνιστούν οι πάντες, νοιώθω όμως σαν τον κυνηγό που τουφεκάει ένα κοπάδι πουλιών που πετάνε και πετυχαίνει ελάχιστα. Αυτό είναι το κέρδος του. Έτσι κι’ εγώ όταν γράφω αυτά που γράφω δεν περιμένω όλοι όσοι τα διαβάζουν να πεισθούν να σκέφτονται ορθολογιστικά, παρά μόνο ελάχιστοι. Αυτό όμως δεν είναι κέρδος μου όπως του κυνηγού, αλλά είναι κέρδος δικό τους που θα πάψουν να είναι δούλοι ξένων συμφερόντων και θα καταφέρουν να απελευθερωθούν από “το σπήλαιο του Πλάτωνα” και θα βγούν στο φώς, στον καθαρό αέρα…
Διαβάζετε ιστορία για να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος και να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον γιατί αλλιώς χαθήκαμεεεεε.

Ιnahnak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *