Η δίαιτα, ή νηστεία και το χέρι του Πάπα…

- - Articles

Ο γιατρός τη λέει δίαιτα και ο παπάς νηστεία. Το ίδιο πράμα είναι και σίγουρα κάνουν καλό στην υγεία. Στην εποχή της αφθονίας που προλάβαμε και ζήσαμε και όχι σ’ αυτήν που ζούμε, δίναμε του κόσμου τα λεφτά και ντερλικώναμε από εισαγωγές, τα ποιό απίθανα “ντελικατέσεν” και “γκουρμέ” της οικουμένης. Παίρναμε κιλά, γεμίζαμε τοξίνες, ξοδεύαμε αλόγιστα συνάλλαγμα και μετά τρέχαμε στα ινστιτούτα καλλονής για να τα χάσουμε. ΄Ενα μάτσο λεφτά για να πάρουμε κιλά και πέντε μετά για να τα χάσουμε! Τρελό αλισβερίσι και τρελή χαρά των εμπόρων του πάχους και της αδυναμίας. Μεγάλη κονόμα! Περασμένα μεγαλεία και διηγόντας τα να κλαίς. Η δίαιτα είναι αποτέλεσμα της απληστίας, ενώ η νηστεία είναι ζήτημα ανάγκης.
Στη μαύρη εποχή του Μεσαίωνα, οι φεουδάρχες παρέα με τον κλήρο μέσα στα κάστρα τους ζούσαν ζωή χαρισάμενη, ενώ οι δουλοπάροικοι ζούσανε φτωχικά και δουλεύανε στα χωράφια για να καλοπερνάει η νομενκλατούρα όπως γίνεται και σήμερα. Μάλιστα όταν γινόταν κάποιος γάμος, η νύφη ήταν υποχρεωμένη να περάσει την πρώτη νύχτα της με τον φεουδάρχη για να διαπιστώσει την παρθενιά της. Ήταν συνηθισμένο τις κρύες νύχτες του χειμώνα, όποια γυναίκα του άρεσε να την καλεί να κοιμηθεί μαζί του και να του κρατάει ζεστό το κρεββάτι.

Όλοι αυτοί οι κηφήνες άλλη δουλειά δεν είχανε, παρά να κάνουν πολέμους για να αρπάξουν την περιουσία ή την όμορφη γυναίκα κάποιου άλλου. Χρειαζόντουσαν όμως λεφτά, στρατό και όπλα. Τις περισσότερες φορές τα λεφτά τα έβαζε ο κλήρος, όπως ο δόγης Ντάντολο για να γίνουνε οι σταυροφορίες. Οι σιδεράδες την εποχή εκείνη ήταν περιζήτητοι και χρυσοπληρωνόντουσαν για να φτιάξουν τα σπαθιά, τα ακόντια , τα βέλη, τις πανοπλίες, τους κεφαλοθραύστες, τις ασπίδες, αλλά και ένα σωρό άλλα όπλα της εποχής εκείνης. Οι φεουδάρχες για να φτιάξουν στρατό επιστράτευαν όλους τους άξιους άντρες από τις πόλεις και τα χωριά της φεουδαρχίας τους, τους δίνανε ένα σπαθί και μια ασπίδα και τους ρίχνανε στη μάχη. Το σπαθί δεν είναι σφαίρα να σ’ αφήσει στον τόπο και να πας εις τόπον χλοερόν να κάνεις παρέα του Αβραάμ, αλλά σου κόβει κάνα χέρι, κάνα πόδι, σου βγάζει κάνα μάτι και σε αφήνει σακάτη. Μετά από την σύγκρουση τα πτώματα γέμιζαν το πεδίο της μάχης και οι κουλοί, οι στραβοί, οι κουτσοί και οι υπόλοιποι τραυματίες αν δεν κατέληγαν δούλοι του νικητή, γύριζαν στα χωριά τους ανίκανοι πλέον να δουλέψουν.
Τα εργατικά χέρια λιγοστά, τα χωράφια ακαλλιέργητα, τις ελιές τις τρώγανε τ’ αγριοπούλια αφού δεν υπήρχαν χέρια να τις μαζέψουν, τα τρόφιμα λιγοστά και γι’ αυτό το λόγο έπεφτε μεγάλη πείνα. Ο λαός λιμοκτονούσε, αλλά οι καλοπερασάκηδες φεουδάρχες και ο κλήρος δε λέγανε να στερηθούν τις απολαύσεις τους και έτσι βρήκανε το κόλπο, τη νηστεία! Η δεισιδαιμονία συναγωνιζόταν την πείνα και ο κλήρος καθησύχαζε τους πιστούς λέγοντάς τους πως όλα αυτά είναι θέλημα θεού. Στην εκκλησία ο Πάπας ή ο Καρδινάλιος τους ευλογούσαν και έτσι οι πιστοί χορταίνανε με ευλογία και κοιμόντουσαν με το στομάχι άδειο γιατί ήταν θέλημα Θεού. Ο μεγαλύτερος τρόμος εκείνη την εποχή ήταν η κατάρα του Θεού και οι μάγισσες. Πόσες και πόσες γυναίκες κάηκαν στην πυρά γιατί κατηγορήθηκαν πως είναι μάγισσες! Λοιπόν για να γυρίσουμε στο θέμα μας, το λάδι λιγοστό, το ίδιο και το κρέας με τα τυροκομικά και έτσι βρήκανε την πατέντα να κάνουν οι πιστοί νηστεία σε όλα αυτά, για να τα τρώει η άπληστη εξουσία. Το ίδιο γίνεται σήμερα και ενώ ο κόσμος πεινάει η εξουσία διορίζει αβέρτα τα κομματόσκυλά της εις βάρος όλων μας.

Ιnahnak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *